De volledig elektrische BYD ATTO 3 SUV: de complete gids voor Nederland

BYD ATTO 3
Price: n.v.t.
Type of electric vehicle: Batterij-elektrisch voertuig (BEV)
Body type: SUV
Battery size: 60,48 kWh
Electric range (WLTP): 420 km
Tailpipe emissions: 0g (CO2/km)

Overzicht


Hoewel BYD Auto Co., Ltd geen automerk is dat we snel zullen herkennen in Ierland, zijn de puur elektrische bussen van BYD sinds 2013 aanwezig op de Europese markten. BYD, een acroniem voor “Build Your Dreams”, is een beursgenoteerde Chinese multinational die personenauto’s, bussen, vrachtwagens, vorkheftrucks, elektrische fietsen en auto-onderdelen produceert, waaronder EV-batterijen.

Met betrekking tot elektrische voertuigen (EV’s) is BYD de op drie na grootste fabrikant van EV’s ter wereld, waaronder BEV’s (batterij-elektrische voertuigen) en PHEV’s (plug-in hybride elektrische voertuigen). Het is ook de op twee na grootste fabrikant van EV-batterijen ter wereld.

Het bedrijf heeft meer dan 28 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van batterijen. Het multinationale conglomeraat heeft zijn hoofdkantoor in Xi’an (provincie Shaanxi, China). BYD heeft momenteel de volgende EV’s in haar portfolio:Elektrische auto’s: De basis


Voor degenen die nog niet bekend zijn met elektrisch rijden zonder uitstoot, raden we aan de volgende artikelen te lezen:


Schrijf je in voor de e-zoomed Electric Living nieuwsbrief

De volledig elektrische BYD ATTO 3 SUV


Hoewel de volledig elektrische BYD ATTO 3 veel te bieden heeft, concurreert het in een toch al fel concurrerend segment van middelgrote (C-segment SUV) puur elektrische SUV’s. In tegenstelling tot sommige concurrenten is het automerk BYD weinig bekend bij consumenten van personenauto’s in Europa, behalve als je het merk hebt gespot op je lokale openbare e-bus!

De styling van de BYD ATTO 3 is aantrekkelijk, maar niet uniek. De styling van het interieur is echter wel uniek en net als bij Marmite ga je er van houden of het haten! Het bedrijf omschrijft het als een ‘speels interieur’. De EV is ontworpen door Wolfang Egger, met de Europese klant in gedachten. De kwaliteit van het interieur is goed en de EV heeft veel technologie te bieden. Sommige standaard, sommige als optie. De EV is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Active, Comfort en Design.

De ATTO 3 is ontwikkeld op het BYD e-Platform 3.0, een speciaal platform voor EV. Het is de eerste SUV die gebruik maakt van dit ‘ultra-intelligente’ EV-platform van de volgende generatie. Het bedrijf claimt dat het platform een elektrisch bereik van meer dan 1.000 km mogelijk maakt via ‘s werelds eerste 8-in-1 elektrische aandrijflijn. Het platform maakt ook gebruik van blade batterijen, naar eigen zeggen ‘een van de veiligste batterijen ter wereld’. Volgens het bedrijf heeft de Blade Battery de Nail Penetration Test doorstaan. De Ocean-X concept car maakt ook gebruik van hetzelfde EV-platform.

De ATTO 3 elektrische SUV heeft een 60,48 kWh Blade EV-batterij aan boord, met een geclaimde WLTP emissievrije elektrische actieradius tot 420 km. De kobaltvrije EV-batterij maakt gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP). De meeste EV’s die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, maken gebruik van de meer conventionele lithium-ion batterijen.

Gezien de grootte van het elektrische voertuig (EV), zijn de grootte van de EV-batterij en het elektrische bereik geschikt. Zoals het geval is bij de meeste puur elektrische auto’s, is de Blade EV-batterij (420 kg) in de ATTO 3 op de vloer van de EV geplaatst, waardoor de binnenruimte van de cabine nog groter wordt. Het bedrijf beweert dat zijn EV-batterij een primeur is in de industrie, met een ‘direct koelings- en verwarmingssysteem, waardoor de thermische efficiëntie in de winter met 20% toeneemt’.

Gezien de verticale integratie van BYD, waaronder de fabrikant van EV-batterijen, zouden we de autofabrikant aanmoedigen om elektrische auto’s aan te bieden met meerdere EV-batterijformaat opties. Dit maakt de EV nog aantrekkelijker.

Het werkelijke elektrische bereik zal lager zijn, beïnvloed door een aantal factoren. Verwacht een emissievrije actieradius van 360 km bij volledig opladen. Dit is ruim voldoende voor zowel stadsritten als snelwegritten. De elektrische SUV is uitgerust met een zeer efficiënte warmtepomp. Voor degenen die nog nooit elektrisch hebben gereden: een warmtepomp is een ‘efficiëntieverhogende’ innovatie, die helpt bij het verbeteren van de elektrische actieradius.

Het is teleurstellend om te zien dat de puur elektrische ATTO 3 DC oplaadmogelijkheden biedt tot slechts 150 kW DC. Nuttig, maar niet toonaangevend. Concurrenten bieden snellere gelijkstroomoplaadmogelijkheden. Een goed voorbeeld is de volledig elektrische Genesis GV60 SUV (ook een Chinese fabrikant). De GV60 kan tot maar liefst 350 kW gelijkstroom opladen.

Dat gezegd hebbende, worden elektrische auto’s meestal (meer dan 80%) thuis opgeladen. Dus openbaar gelijkstroom opladen, hoewel belangrijk, is niet zo belangrijk als thuis wisselstroom opladen. Volgens BYD kan de ATTO 3 10% – 80% worden opgeladen bij 150 kW gelijkstroom in 44 minuten.

De EV heeft standaard een AC-boordlader van 7 kW (enkelfasig) en de duurdere varianten hebben een 11 kW AC-boordlader.

Met 7 kW kan de e-SUV van 0%-100% worden opgeladen in 9 uur en 42 minuten. Bij 11 kW (3-fase) opladen kan de EV volledig worden opgeladen in 6 uur en 30 minuten. We raden aan om elektrische auto’s ‘bij te laden’. Op deze manier zijn de oplaadtijden korter! We raden ook aan om een on-site PV-systeem en batterijopslag te combineren om echt te profiteren van de voordelen van elektrisch rijden zonder uitlaatgassen.

De BEV heeft een sleepcoëfficiënt van 0,29 Cd. Om dit in de juiste context te plaatsen, de slanke volledig elektrische Hyundai IONIQ 6 heeft een Cd-weerstandscoëfficiënt van 0,21. Natuurlijk, hoe lager de aërodynamische coëfficiënt, hoe hoger de efficiëntie van het voertuig. Qua prestaties kan de voorwielaangedreven ATTO 3 0-100 km/u halen in 7,3 seconden (maximumvermogen: 204 pk (150 kW)/koppel: 310 Nm). De topsnelheid van de EV is 160 km/u.

Op het gebied van veiligheid heeft de EV een vijfsterrenbeoordeling van Euro NCAP gekregen. De elektrische SUV heeft standaard een groot aantal veiligheidsvoorzieningen, waaronder: waarschuwing voor aanrijding naar voren, automatische noodstop, waarschuwing voor aanrijding van achteren, waarschuwing voor dwarsverkeer van achteren, rem voor dwarsverkeer van achteren, hulp bij het aanhouden van de rijstrook, hulp bij het wisselen van rijstrook en het aanhouden van de rijstrook in noodsituaties. Het bedrijf biedt ook meer hulpmiddelen en technologie voor de bestuurder.

De EV is uitgerust met V2L (vehicle-to-load). Met behulp van de bidirectionele lader aan boord kan V2L worden gebruikt om bepaalde elektrische apparaten op te laden, zoals een laptop, smartphone enz. Hij kan ook worden gebruikt om een andere EV op te laden. Andere functies die worden aangeboden zijn: een 12,8 – 15,6 inch draaibaar touchscreen, Apple CarPlay, over-the-air updates, draadloos opladen via smartphone, stembediening en nog veel meer. Praktisch gezien biedt de EV voldoende hoofd- en beenruimte voor passagiers. Voor langere volwassenen achterin kan de hoofdruimte echter beperkt zijn. De EV heeft een bagageruimte van 440 liter.

Kortom, elektrisch rijden is goed voor het milieu en de portemonnee!


PROS CONS
Fatsoenlijk volledig elektrisch bereikAlleen leverbaar met voorwielaandrijving (FWD)
Bevat warmtepomp, V2L en een goed niveau van standaarduitrustingBeperkte hoofdruimte voor langere personen achterin
Ontwikkeld op een specifiek EV-platform en bevat Blade Battery-technologieBeperkte merkbekendheid

Galerij


De volledig elektrische BYD ATTO 3 SUV (krediet: BYD)


In een oogopslag
Type EV:Batterij-elektrisch voertuig (BEV)
Lichaamstype:SUV
Motor:Elektrisch
Beschikbaar in Nederland:Ja

Varianten (1 Optie)
BYD ATTO 3 (€ n.v.t.)

EV-batterij en emissies
Type EV-batterij:Lithium ijzerfosfaat (LFP)
Batterijcapaciteit EV:Beschikbaar in één batterijformaat: 60,48 kWh
Opladen:150 kW DC snelladen (10%-80%: 44 minuten). AC-lader aan boord: 7 kW AC (0%-100%: 9 uur en 42 minuten)
Laadpoort:Type 2
Type EV-kabel:Type 2
Uitlaatemissies:0g (CO2/km)
Garantie op EV-batterijen:8 jaar of 160.000 km

Gemiddelde kosten van residentieel opladen
Netto capaciteit batterij: 30,0 kWh€ 10,05
Netto capaciteit batterij: 39,2 kWh€ 13,13
Netto capaciteit batterij: 45,0 kWh€ 15,07
Netto capaciteit batterij: 50,0 kWh€ 16,75
Netto capaciteit batterij: 64,0 kWh€ 21,44
Netto capaciteit batterij: 71,0 kWh€ 23,78
Netto capaciteit batterij: 77,0 kWh€ 25,79
Netto capaciteit batterij: 90,0 kWh€ 30,15
Netto capaciteit batterij: 100,0 kWh€ 33,50
Netto capaciteit batterij: 110,0 kWh€ 36,85
Netto capaciteit batterij: 120,0 kWh€ 40,20
  • Opmerking 1: De gemiddelde kosten van residentiële elektriciteit in Nederland variëren afhankelijk van de regio, de leverancier en het type energie dat wordt gebruikt. Een gemiddelde voor Nederland is 33,50 cent/kWh.
  • Opmerking 2: Niet alle EV-fabrikanten stellen gegevens beschikbaar over de netto EV-batterijcapaciteit en in een aantal gevallen wordt bij de geadverteerde EV-batterijcapaciteit niet vermeld of het om bruto- of nettocapaciteit gaat. Over het algemeen ligt de bruikbare EV-batterijcapaciteit tussen 85% en 95% van de bruto beschikbare capaciteit.

Oplaadtijden (Overzicht)
Langzaam opladen AC (3 kW – 3,6 kW):6 – 12 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen AC (7 kW – 22 kW):3 – 8 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen AC (43 kW):0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen DC (50 kW+):0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
DC ultrasnel laden (150 kW+):0%-80% : 20 min. tot 40 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Tesla Supercharger (120 kW – 250 kW):0%-80%: tot 25 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
  • Note 1: SoC: state of charge

Afmetingen
Hoogte (mm):1615
Breedte (mm):1875
Lengte (mm):4455
Wielbasis (mm):2720
Cirkel draaien (m):10,7
Bagageruimte (L):440

BYD ATTO 3
Batterijcapaciteit EV:60,48 kWh
Puur elektrisch fornuis (WLTP):420 km
Elektrisch energieverbruik (kWh/100km):16,0
Opladen:150 kW DC snelladen (10%-80%: 44 minuten). AC-lader aan boord: 7 kW AC (0%-100%: 9 uur en 42 minuten)
Topsnelheid:160 km/h
0-100 km/h:7,3 seconden
Aandrijving:Voorwielaandrijving (FWD)
Elektrische motor (kW):150
Maximaal vermogen (PS):204
Koppel (Nm):310
Transmissie:Automatisch
Zetels:5
Deuren:4
Gewicht (kg):1.750
Trekvermogen (geremd/ongeremd)/(kg):n.v.t.
Kleuren:5
NCAP veiligheidswaardering:5/5

Hoewel e-zoomed zich naar alle redelijkheid inspant om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, is een deel van de verstrekte informatie afkomstig van derden en niet onafhankelijk door e-zoomed geverifieerd. Hoewel de informatie van derden betrouwbaar wordt geacht, geeft e-zoomed geen enkele expliciete of impliciete garantie met betrekking tot de nauwkeurigheid, geschiktheid, volledigheid, wettigheid, betrouwbaarheid of bruikbaarheid van de informatie. Deze disclaimer is van toepassing op zowel afzonderlijk als gezamenlijk gebruik van deze informatie.


Aanbevolen artikelenAanbevolen productenAuthor

Ashvin Suri

Ashvin is sinds 2006 betrokken bij de sectoren hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en infrastructuur. Hij heeft een passie voor de overgang naar een koolstofarme economie en elektrisch vervoer. Ashvin begon zijn carrière in 1994 bij Amerikaanse investeringsbanken in New York. Na zijn MBA aan de London Business School (1996-1998) werkte hij verder in investment banking bij Flemings (Londen) en JPMorgan (Londen). Zijn functies omvatten advies op het gebied van bedrijfsfinanciering, fusies en overnames en het aantrekken van kapitaal. Hij was betrokken bij verschillende industriële sectoren, waaronder engineering, lucht- en ruimtevaart, olie & gas, luchthavens en de auto-industrie in Azië en Europa. In 2010 was hij medeoprichter van een ontwikkelingsplatform voor zonne-energie, voor grootschalige grond- en dakzonne-energieprojecten in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk. Hij heeft ook geadviseerd over verschillende duurzame energieprojecten (wind- en zonne-energie) op nutsschaal in samenwerking met internationale institutionele investeerders en onafhankelijke energieproducenten (IPP's) in de duurzame energiesector. Hij heeft ook geadviseerd in belangrijke internationale markten zoals India, waaronder het adviseren van grootschalige industriële en automotive groepen in India. Ashvin heeft ook geadviseerd bij Indian Energy, een IPP gesteund door Guggenheim (een fonds van US$ 165 miljard). Hij heeft ook een in Singapore gevestigde groep van US$ 2 miljard geadviseerd. Ashvin heeft ook gewerkt in de vastgoed- en infrastructuursector, onder andere samen met de Matrix Group (een vastgoedgroep met een waarde van US$ 4 miljard in het Verenigd Koninkrijk) om een van de eerste institutionele vastgoedfondsen voor de Indiase vastgoedmarkt te lanceren. Het fonds werd met succes gelanceerd met aanzienlijke institutionele steun van de Britse/Europese markten. Hij heeft ook geadviseerd over waterinfrastructuur, onder andere aan een Zweeds bedrijf voor schone technologie in de watersector. Hij is ook betrokken geweest bij een aantal startende ondernemingen.

Producten voor elektrisch rijden kopen

Aanmelden voor e-zoomed nieuws en aanbiedingen

Deze site maakt gebruik van technische cookies om een optimale en snelle navigatie te garanderen en van analysecookies om statistieken op te stellen.
U kunt het Cookiebeleid raadplegen om meer inzicht te krijgen of om het gebruik van alle of sommige cookies te blokkeren via de Cookie-instellingen.
Door te kiezen voor Accepteren geeft u toestemming voor het gebruik van bovengenoemde cookies.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features.

Decline all Services
Accept all Services