De volledig elektrische Genesis GV60 SUV: de complete gids voor Nederland

Genesis GV60
Price: n.v.t.
Type of electric vehicle: Batterij-elektrisch voertuig (BEV)
Body type: SUV
Battery size: 77,4 kWh
Electric range (WLTP): 470 km
Tailpipe emissions: 0g (CO2/km)

Overzicht


Genesis Motor, LLC, hoewel een merk dat niet erg bekend is in Europa, maakt deel uit van Hyundai Motor Company, de enorme Zuid-Koreaanse autofabrikant. Het merk Genesis werd in 2015 een onafhankelijk luxemerk. Genesis heeft momenteel een aantal conventionele voertuigen met verbrandingsmotor (ICE) en elektrische voertuigen (EV) in de aanbieding. Het bedrijf heeft echter aangekondigd pas vanaf 2025 elektrische voertuigen (EV’s) te willen ontwikkelen. Genesis heeft momenteel de volgende EV’s in de verkoop:Elektrische auto’s: De basis


Voor degenen die nog niet bekend zijn met elektrisch rijden zonder uitstoot, raden we aan de volgende artikelen te lezen:


Schrijf je in voor de e-zoomed Electric Living nieuwsbrief

De volledig elektrische Genesis GV60 SUV


De volledig elektrische Genesis GV60 concurreert in een toch al competitief landschap van premium puur elektrische luxe SUV’s. Een segment dat wordt aangevoerd door bekende premium automerken zoals Audi, Mercedes, Volvo, Jaguar en meer! Hoewel de luxe GV60 crossover veel te bieden heeft, zal alleen de tijd uitwijzen of consumenten bereid zijn een premium prijskaartje te betalen voor het relatief onbekende merk Genesis. De ‘G’ in de modelnaam staat voor Genesis, terwijl de ‘V’ staat voor veelzijdigheid.

Genesis is zich er terdege van bewust dat het iets unieks moet bieden om aan te slaan in een concurrerende markt. Zo biedt het bedrijf bijvoorbeeld een 5-jarig Care Plan, dat onder meer onderhoud, garantie, pechhulp en OTA (over-the-air) software-updates omvat. De autofabrikant benadrukt graag zijn ‘klantgerichte benadering’ bij het verkopen van auto’s. Maar het is natuurlijk niet de enige autofabrikant met zo’n aanpak!

Recensenten zoals WhatCar? lijken te denken dat de EV een winnend recept heeft. Volgens WhatCar?, “heeft Genesis een auto gemaakt die het spel echt verandert”. Laten we hopen dat de consumenten er ook zo over denken! De GV60 werd in augustus 2021 onthuld. Het is de eerste batterij-elektrische auto (BEV) van het bedrijf die is ontwikkeld op een speciaal EV-platform, het E-GMP (Electric-Global Modular Platform). Het is in feite hetzelfde platform dat door Hyundai en Kia wordt gebruikt om de volledig elektrische Kia EV6, volledig elektrische IONIQ 5 en volledig elektrische IONIQ 6 te ontwikkelen.

Voor degenen die nog niet eerder met elektrisch rijden hebben kennisgemaakt, hebben elektrische auto’s die ontwikkeld zijn op een niet specifiek EV-platform altijd compromissen, d.w.z. EV’s die ontwikkeld zijn op een platform dat gedeeld wordt met benzine- en dieselvoertuigen met verbrandingsmotor (ICE). Enkele van deze compromissen zijn: minder efficiënt gebruik van de binnenruimte in de cabine, compromissen in de lay-out van het interieur, compromissen in het ontwerp van het exterieur en een lagere algemene efficiëntie van het elektrische voertuig (EV).

Net als de volledig elektrische GV70 heeft ook de elektrische GV60 een 77,4 kWh EV-batterij aan boord met een geclaimde actieradius tot 470 km (WLTP). Hoewel niet toonaangevend in zijn klasse, zeker een nuttig en praktisch puur elektrisch bereik. Ter vergelijking: de IONIQ 6 heeft een actieradius tot 614 km (WLTP), terwijl de Kia EV 6 een emissievrije actieradius tot 528 km heeft.

Verwacht voor de GV60 electric een real-world elektrische actieradius die dichter in de buurt komt van 400 km op een volle lading. Handig voor in de stad en op de snelweg! Voor degenen die nog nooit elektrisch hebben gereden, is het goed om te weten dat veel factoren van invloed zijn op de actieradius van elektrische auto’s in de praktijk. Enkele van deze factoren zijn: rijstijl, temperatuur, hoogte, wind, regen, wegdek, bandenmaat, gebruikte services aan boord enz.

De GV60 kan tot 350 kW gelijkstroom opladen. Dit is zeker toonaangevend in zijn klasse en een must gezien het premium prijskaartje. De EV kan in 18 minuten worden opgeladen van 10% tot 80% met een gelijkstroomlader van 350 kW. Met de meer gebruikelijke 50 kW gelijkstroomlader kan de GV60 in 73 minuten tot 80% worden opgeladen.

Natuurlijk wordt de EV voor de meeste elektrische autobezitters ‘s nachts thuis opgeladen. De EV heeft standaard een 11 kW AC-lader aan boord. Het opladen van de e-SUV tot 100% via een speciale driefasige EV-lader, zoals myenergi zappi, duurt maximaal 7 uur en 20 minuten. Eenfase EV opladen duurt langer!

Wij bij e-zoomed raden aan om een elektrische auto ‘bij te laden’. Dit is beter voor het onderhoud van de ingebouwde EV-batterij op de lange termijn. Genesis biedt 8 jaar of 160.000 km garantie. We raden ook aan om ter plekke een PV-systeem en batterijopslag te combineren om echt te profiteren van de voordelen van elektrisch rijden zonder uitlaatgassen.

De EV is standaard uitgerust met een warmtepomp. Warmtepompen voor elektrische auto’s is een andere ‘efficiëntieverhogende’ innovatie die snel ingang vindt bij autofabrikanten. In de kern werkt het volgens hetzelfde principe als regeneratief remmen, in die zin dat het ‘afvalenergie’ opvangt die kan worden hergebruikt (gerecycled) om de actieradius te verbeteren. We kunnen blijven verwachten dat autofabrikanten nieuwe technologieën ontwikkelen op basis van ‘recycling’, want elke vorm van transport zal altijd inefficiënties (afval) hebben die hergebruikt kunnen worden!

De GV60 heeft ook een groot aantal veiligheidsvoorzieningen en boordtechnologie, al behoren ze niet allemaal tot de standaarduitrusting. Enkele hiervan zijn: 12,3-inch TFT LCD cluster, kristallen bol (SBW), ambient sfeerverlichting, 10 airbagsysteem, lane keeping assist, grootlichtassistent, bestuurderswaarschuwing, forward collision-avoidance assist, dodehoek collision-avoidance assist, intelligent speed limit assist, vingerafdruk authenticatiesysteem, face connect en nog veel meer!

Genesis claimt dat Face Connect de eerste in zijn soort is, die gezichtsherkenning gebruikt om de deur van de auto te ontgrendelen. De EV biedt ook vehicle-to-load (V2L).

De Genesis EV is verkrijgbaar als 2WD en 4WD. De vierwielaandrijving (AWD) is verkrijgbaar in twee varianten, de GV60 Sport en de GV60 Sport Plus. De GV60 Sport levert een maximumvermogen tot 318 pk (605 Nm koppel) en de GV60 Sport levert een maximumvermogen tot 490 pk (700 Nm koppel).

De Sport Plus beschikt over boost- en driftmodi voor dynamischer rijden. De boostmodus levert 10 seconden maximaal vermogen en acceleratie (0-100 km/u: 4,0 seconden). Het instapmodel van de GV60 met achterwielaandrijving (RWD) levert een maximumvermogen van 229 pk (350 Nm koppel). De topsnelheid bedraagt 235 km/u.

We kunnen verwachten dat het merk Genesis meer bekendheid zal krijgen in Ierland en op een aantal internationale markten, nu Chinese autofabrikanten zoals Genesis hun inspanningen opvoeren om een groter marktaandeel te verwerven op de zich snel ontwikkelende EV-markt. Hoe groter de concurrentie, hoe beter het eindresultaat voor de consument: meer keuze en lagere prijzen!

Kortom, elektrisch rijden is goed voor het milieu en de portemonnee!


PROS CONS
Verkrijgbaar als RWD en AWDRelatief onbekend merk
Fatsoenlijk elektrisch bereik. DC opladen tot 350 kW DC. Driefasige 11 kW AC-boordladerPremieprijs
Gebouwd op een speciaal EV-platformAWD niet standaard op alle varianten

Galerij


De volledig elektrische Genesis GV60 SUV (krediet: Genesis)


In een oogopslag
Type EV:Batterij-elektrisch voertuig (BEV)
Lichaamstype:SUV
Motor:Elektrisch
Beschikbaar in Nederland:Ja

Varianten (1 Optie)
Genesis GV60 (€ n.v.t.)

EV-batterij en emissies
Type EV-batterij:Lithium-ion
Batterijcapaciteit EV:Beschikbaar in één batterijformaat:  77,4 kWh
Opladen:350 kW DC snelladen (10%-80%: 18 minuten). AC-lader aan boord: 11 kW AC (0%-100%: 7 uur 20 minuten)
Laadpoort:Type 2
Type EV-kabel:Type 2
Uitlaatemissies:0g (CO2/km)
Garantie op EV-batterijen:8 jaar of 160.000 km

Gemiddelde kosten van residentieel opladen
Netto capaciteit batterij: 30,0 kWh€ 10,05
Netto capaciteit batterij: 39,2 kWh€ 13,13
Netto capaciteit batterij: 45,0 kWh€ 15,07
Netto capaciteit batterij: 50,0 kWh€ 16,75
Netto capaciteit batterij: 64,0 kWh€ 21,44
Netto capaciteit batterij: 71,0 kWh€ 23,78
Netto capaciteit batterij: 77,0 kWh€ 25,79
Netto capaciteit batterij: 90,0 kWh€ 30,15
Netto capaciteit batterij: 100,0 kWh€ 33,50
Netto capaciteit batterij: 110,0 kWh€ 36,85
Netto capaciteit batterij: 120,0 kWh€ 40,20
  • Opmerking 1: De gemiddelde kosten van residentiële elektriciteit in Nederland variëren afhankelijk van de regio, de leverancier en het type energie dat wordt gebruikt. Een gemiddelde voor Nederland is 33,50 cent/kWh.
  • Opmerking 2: Niet alle EV-fabrikanten stellen gegevens beschikbaar over de netto EV-batterijcapaciteit en in een aantal gevallen wordt bij de geadverteerde EV-batterijcapaciteit niet vermeld of het om bruto- of nettocapaciteit gaat. Over het algemeen ligt de bruikbare EV-batterijcapaciteit tussen 85% en 95% van de bruto beschikbare capaciteit.

Oplaadtijden (Overzicht)
Langzaam opladen AC (3 kW – 3,6 kW):6 – 12 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen AC (7 kW – 22 kW):3 – 8 uur (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen AC (43 kW):0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Snelladen DC (50 kW+):0%-80%: 20 min. tot 60 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
DC ultrasnel laden (150 kW+):0%-80% : 20 min. tot 40 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
Tesla Supercharger (120 kW – 250 kW):0%-80%: tot 25 min (afhankelijk van grootte EV-batterij & SOC)
  • Note 1: SoC: state of charge

Afmetingen
Hoogte (mm):1580
Breedte (mm):1890
Lengte (mm):4515
Wielbasis (mm):2900
Cirkel draaien (m):n.v.t.
Bagageruimte (L):432

GV60 EV
Batterijcapaciteit EV:77,4 kWh
Puur elektrisch fornuis (WLTP):470 km
Elektrisch energieverbruik (kWh/100km):17,0 – 19,1
Opladen:350 kW DC snelladen (10%-80%: 18 minuten). AC-lader aan boord: 11 kW AC (0%-100%: 7 uur 20 minuten)
Topsnelheid:235 km/h
0-100 km/h:4,0 seconden (boostmodus)
Aandrijving:Achterwielaandrijving (RWD)/ Vierwielaandrijving (AWD)
Elektrische motor (kW):n.v.t.
Maximaal vermogen (PS):229 – 490
Koppel (Nm):350 – 700
Transmissie:Automatisch
Zetels:5
Deuren:4
Gewicht (kg):2.145
Trekvermogen (geremd/ongeremd)/(kg):n.v.t.
Kleuren:14
NCAP veiligheidswaardering:n.v.t.

Hoewel e-zoomed zich naar alle redelijkheid inspant om nauwkeurige en actuele informatie te verstrekken, is een deel van de verstrekte informatie afkomstig van derden en niet onafhankelijk door e-zoomed geverifieerd. Hoewel de informatie van derden betrouwbaar wordt geacht, geeft e-zoomed geen enkele expliciete of impliciete garantie met betrekking tot de nauwkeurigheid, geschiktheid, volledigheid, wettigheid, betrouwbaarheid of bruikbaarheid van de informatie. Deze disclaimer is van toepassing op zowel afzonderlijk als gezamenlijk gebruik van deze informatie.


Aanbevolen artikelenAanbevolen productenAuthor

Ashvin Suri

Ashvin is sinds 2006 betrokken bij de sectoren hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en infrastructuur. Hij heeft een passie voor de overgang naar een koolstofarme economie en elektrisch vervoer. Ashvin begon zijn carrière in 1994 bij Amerikaanse investeringsbanken in New York. Na zijn MBA aan de London Business School (1996-1998) werkte hij verder in investment banking bij Flemings (Londen) en JPMorgan (Londen). Zijn functies omvatten advies op het gebied van bedrijfsfinanciering, fusies en overnames en het aantrekken van kapitaal. Hij was betrokken bij verschillende industriële sectoren, waaronder engineering, lucht- en ruimtevaart, olie & gas, luchthavens en de auto-industrie in Azië en Europa. In 2010 was hij medeoprichter van een ontwikkelingsplatform voor zonne-energie, voor grootschalige grond- en dakzonne-energieprojecten in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk. Hij heeft ook geadviseerd over verschillende duurzame energieprojecten (wind- en zonne-energie) op nutsschaal in samenwerking met internationale institutionele investeerders en onafhankelijke energieproducenten (IPP's) in de duurzame energiesector. Hij heeft ook geadviseerd in belangrijke internationale markten zoals India, waaronder het adviseren van grootschalige industriële en automotive groepen in India. Ashvin heeft ook geadviseerd bij Indian Energy, een IPP gesteund door Guggenheim (een fonds van US$ 165 miljard). Hij heeft ook een in Singapore gevestigde groep van US$ 2 miljard geadviseerd. Ashvin heeft ook gewerkt in de vastgoed- en infrastructuursector, onder andere samen met de Matrix Group (een vastgoedgroep met een waarde van US$ 4 miljard in het Verenigd Koninkrijk) om een van de eerste institutionele vastgoedfondsen voor de Indiase vastgoedmarkt te lanceren. Het fonds werd met succes gelanceerd met aanzienlijke institutionele steun van de Britse/Europese markten. Hij heeft ook geadviseerd over waterinfrastructuur, onder andere aan een Zweeds bedrijf voor schone technologie in de watersector. Hij is ook betrokken geweest bij een aantal startende ondernemingen.

Producten voor elektrisch rijden kopen

Aanmelden voor e-zoomed nieuws en aanbiedingen

Deze site maakt gebruik van technische cookies om een optimale en snelle navigatie te garanderen en van analysecookies om statistieken op te stellen.
U kunt het Cookiebeleid raadplegen om meer inzicht te krijgen of om het gebruik van alle of sommige cookies te blokkeren via de Cookie-instellingen.
Door te kiezen voor Accepteren geeft u toestemming voor het gebruik van bovengenoemde cookies.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features.

Decline all Services
Accept all Services